2009. március 3., kedd

A teherbeesés rejtelmeiről

Úgy tűnik, h több infót összegyűjtöttem róla, mint sokan, akiknek sitty-sutty összejön. Sajnos.

Előre szólok, h ez a bejegyzés nincsen egészen kész, majd még javítok rajta menet közben.

Nem is akartam ilyensmivel terhelni ezt a blogot, de közkívánatra:

Előszöris nagyon fontos a megfelelő diéta. És itt természetesen nem az ilyen-olyan koplalós dolgokra gondolok. Azért kezdem ezzel, mert ez mindennél fontosabb!!!
Zentai Andrea dietetikus, nagyon jól ért ehhez a részhez. Íme itt vannak a tanácsai, mindenkinek szólnak, nem csak a PCOS-ben szenvedőknek:
Előadást tarott 2007-es PCOS közönségtalálkozón.
És előadást tartott a második PCOS közönségtalálkozón is 2008-ban.
Ezeken kívül ő szerkesztette a Diéta Kiskátét is.

Másodsorban fontos a testmozgás. A szervezetnek szüksége van arra, h ne csak naphosszat putnyadjunk, hanem mozogjunk is. Ez a mozgás aztán lehet aerobictól kezdve, szaladás, biciklizés, úszás, bármi. Hetente mondjuk 2szer v 3szor v többször is. De figyelem: aki versenyszerűen sportol arra ez nem érvényes, ugyanis a túlontúl hajszolt szervezet megbosszulhatja magát!


Harmadsorban jönnek az egyéb peteérésfigyelő módszerek:
1. hőgörbe vezetése. Sok sok weblap is létezik, ahová minden nap beírod az aznap reggeli hődet és ő majd kioktat. Egy "jó" görbe úgy néz ki, h ciklus elején alaphő, majd a közepén 1-2 napra lecsúzik, majd felugrik és jó magasan marad. Ha nem jön meg és jó magas a hő, az jó remnyekre ad okot. 14 napi magas hő után lehet 2csíkosat tesztelni. Majd keresek valahol egy példagörbét s beteszem ide.
Ja: ha a hő felment, akkor már általában le van késve a dolog, ugyanis a peteérés akkortájt van, amikor a hő lecsúszott pár napra.
Fontos tudni, h a hőmérőzé titka, hogy minden nap ugyanazt a lázmérőt használjuk és mindig felkelés előtt mérjük a hőt, nagyjából ugyanabban az időben. A paplan alól kibújás után a mérés érvénytelen. Egyesek szerint hüvelyben kell mérni, de szerintem a hónalj is tökéletes, úgyis az arányok számítanak, nem az abszolút érték. (Ezzel sokan nem értenek egyet.)

2. Ilyen-olyan nyálból "jósoló" mikroszkópok. Pici mikroszkóp, amire reggel, kajálás előtt nyálat kell cseppenteni. A nyál ha megszárad, akkor belekukkantasz a mikroszkópba és vagy "pettyeket" látsz, vagy pedig "páfrányos" alakzatokat. Ez utóbbi esetben peteérés van kilátásban, lehet készíteni a romantikus vacsorát. Az én mikroszkópom akkor sem mutatott páfrányt amikor Tibike lett, én nem vagyok ennek nagy híve, de egyesek esküsznek rá, még fogamzásgátlónak is használják. (Én nem bízmék benne tökéletesen, de na...)

3. LH-teszt (test de ovulatie, így ismerik nálunkfelé a patikákban): Ez ugyanúgy néz ki, mint a terhességi teszt és ugyanúgy kell használni, de mégis van pár különbség a kettő között. Ezzel NEM a reggeli első vizeletet kell hasnázln, hanem délutánit-estit. És értelmezni is kicsit másképpen kell. Míg a HCG-tesztek (terhességi) CSAK akkor pozitívak, amikor létezik a terhesség, addig az LH-tesztek lehetnek "másfél-csíkosok" egyéb esetekben is. Amikor a tesztcsík ugyanolyan erős, vagy esetleg még erősebb a kontrollcsíknál, akkor a következő 24-48 órában lehet számítani a peteérésre.
Persze egy ciklus során ebből többet kell használni ahhoz, h elég hatékonyak lehessünk. Pl. a 10. ciklusnap kezdeni, akkor egyet. Ha semmi második csík nincsen, vagy iszonyúan halvány, akkor a következő ráér a 13. napon. Ha már jól látható, akkor érdemes egyet ellőni a 12. napon is és így tovább.
Ha valaki nem sanálja a pénzét, akkor lehet minden nap egy tesztet elhasználni, de sztem fölösleges.

4. ultrahangos cikluskövetés. Ez hasonlít az előzőhöz, mármint, h naponta-kétnaponta kell lesni, csakhogy nem mi lesünk, hanem a dr.bácsi, aki ultrahang segítségével meg tudja mérni az érőfélben levő tüsző(ke)t, és ez a legeslegmegbízhatóbb módszer a pé figyelésére, kell hozzá egy ügyes doki :)
Itt a legnagyobb probléma, hogy az ember valahogy megoldja a munkahelyről való hiányzásokat kétnaponta pár órára, de elég drága. Van olyan doki, aki egy ciklusban megnéz 5ször és mind az 5ször elveszi az UH árát. Az én dokim egy különösen rendes figura, neki egyszer kellett kifizetni egy UH-ozást és az egész ciklusra érvényes volt, megnézett 3szor, 4szer vagy ahányszor kellett...

Hát nagyjából ezek az ezek, lehetne még értekezni arról, hogy házilag mi serkenti/akadályozza az ilyen dolgokat, de az már túl hosszú lenne... Esetleg majd máskor... egyszer...

Ja, ami fontos: általában a dokik 1-2 évet adnak a próbálkozásra. Azt állítják, hogy ennél kevesebb idő alatt nem kell idegeskedni és nem kell várni.

Én mégis azt mondom, h vannak esetek, amikor az egy év kivárása abszolút időpocsékolás. Jó példa erre a rendszertelen vagy túl hosszú vagy hiányzó ciklus. Vagy ha a vérzés nem "normális", hanem barnás vagy akármilyen más rendellenes.
És egyáltalán: az olyan dolgok, amik arra engednek következtetni, hogy "talán valami nincsen rendben".

Szólnék még pár szót az idegeskedésről. Általában azok, akiknek sitty-sutty összejön a baba, nos azok azt a jótanácsot szokták adni azoknak, akiknek nem jön össze olyan egyből, hogy "ne idegeskedj". Hát tiszta ügy, hogy van ebben valami igazság, de, hogy őszinte legyek: az ilyen megjegyzésektől az illető általában nem nyugszik meg, hanem még idegesebb lesz. Tehát a legjobb, ha befogjuk a szánkat. És vannak olyanok, akik évekig hormonszinteket méretnek, ilyenolyan serkentő gyógyszereket-injekciókat kapnak, kiolvasták az egész Internetet a témából, stb... és akkor jön egy laikus, aki azt sem tudja mit jelent várni 5 hónapot, nemhogy éveket és megmondja a frankót: "ne idegeskedj". Ha én lennék az ő helyében, nyilvánvaló, h nem idegeskednék!!! Szóval ha valaki olyan ovlassa ezeket a sorokat, akinek nincsenek és nem is voltak teherbeesési nehézségei, azt szeretném felvilágosítani, hogy azzal teszi a legjobbat, ha hallgat! Mondjuk megértően bólogat, de ennél okosabb tanácsot ne próbáljunk adni a szenvedő alanyoknak...

Ajánlok egy kis bibliográfiát az olyanoknak, aki sanálatos módon érintett a témában:


És persze problémamentes teherbeesést kívánok mindenkinek ;)

2 megjegyzés :

Névtelen írta...

Sok-sok kitartást és jókedvet a tesó-projekthez!

Névtelen írta...

Pont aznap, hogy bejegyzésed olvastam, meg hogy beszéltünk is erről, rábukkantam a Velvet-en is egy idevágó beszélgetésre. Innen is le lehet szűrni a lényeget: http://velvet.hu/poronty/2009/03/05/a_pcos_nem_gyogyithato_de_kezelheto_betegseg#more979694

Ildi