2010. szeptember 6., hétfő

Egy kis morfondírozás

Készülünk a kistesó érkezésére. Egyik legnagyobb "gondot" az okozza, hogy vajon Tibikét hogyan fogja érinteni? Hogyan tudnánk minél jobban felkészíteni a húga érkezésére?

Persze mesélték többgyerekes szülők az ő történetüket és a tanulság: mint mindent, ezt is mindenki másképp csinálja. Tehát többnyire ösztöneinkre hallgatva zajlik a készülés, készítés.

A Bartos Erika könyvei közül sokan ajánlották a Kistestvér érkezik címűt. Meg is vettük és be is vetettük és úgy tűnik, egyelőre legalábbis, h megérte.

A morfondírozásom nem a testvérvárással kapcsolatos. Hanem ezzel a meséskönyvvel. Több mese van benne, édesek, aranyosak, Tibike mindeniket szereti, minden nap kéri, hogy olvassunk belőle. Azt, amelyikben hóembelt építenek! Most a Libegőst!

No, de van benne 2 mese, egyik a Húsvétos, másik a Karácsonyos...

Húsvét attól van, (a mese szerint legalábbis,) hogy festik a tojást, öntözik a fiúk a lányokat és ajándékot kapnak a gyerekek. Karácsony pedig attól, h díszítik a házat, mézespogácsát sütnek, finomat ebédelnek, szép ruhákba öltöznek és ajándékot kapnak.
Örülök annak, h nem taglalja, h ki hozta a karácsonyfát, az ajándékokat, mert van ahol az Angyal jár, máshol a Jézuska, aztán van mindenféle variáció. Van ahol a karácsonyfát a család díszíti és csak az ajándékot hozza az Angyal, van ahol midnent az Angyal hoz, stbstb.

Nos, mi nem vagyunk egy kimondottan vallásos família, de engedje meg a világ...
Ebben a két mesében elmehetnének legalább a templomba, vagy megemlíthette volna Jézust a szerző valamilyen formában. Mert Jézus nélkül miért ünnepeljük a Húsvétot? Jó buli a tojásfestés? És a Karácsony? Azt írja a mese: "megölelték egymást és boldog karácsonyt kívántak egymásnak".
No mindegy, én nem értem, de erősen csodálkozom. Vagy ünnepeljünk azért, amiért "kitalálták" az adott ünnepet, vagy ne ünnepeljünk. De ha nem is azért ünnepelünk, mint hitbuzgó keresztény társaink, hanem csak úgy megszokásból, akkor is tudni kell, h mi ez az ünnep és megtanítani a gyermekeinknek.

No, csak ennyit akartam elmorfondírozni.

Nincsenek megjegyzések :