2024. június 16., vasárnap

KyReka-Lanelka koporodukció

 Nem tudom hová tehetném ezt a kötésmintát, kicsit gondolkoztam, s úgy gondoltam, hogy itt lesz a legjobb helyen. A sztorit hosszan írom le, de csak a "kötősöknek" lesz igazán érdekes. Másnak sem tilos, de aztán ne panaszkodjon senki, én szóltam. :)

Hogyan készült ez a ruha:

1.Tavaly nyáron elmentem LanelkaKingához és megbeszéltem vele, h mit akarok. Választottunk egy szép anyagot, ezt ő tudja elmondani, hogy pontosan milyen anyag, valami len dolog és szép színű. Kértem is egy néhány négyzetcentis darabot a kiválasztott anyagból, h tudjak azzal menni a fonalboltba.

2. A fent említett darabkával elmentem az Irika boltba a Buna Ziua úton, s ott, szokásomhoz hűen eltöltöttem vagy egy órát. Online is van, ha kíváncsi vagy erre a csoda-boltra: irika.ro Kiválasztottam egy Lana Gatto fonalat és vettem 100 gr-ot, úgy gondoltam, hogy ez elég lesz. (Múlt7en még a VII.-es matek könyvben könyvjelzősködött ennek a fonalnak a cimkéje, de most persze nem találom.)

3. Nekifogtam kötni, de megfájdult a nyakam, napokig nem tudtam majdnem semmi ülőmunkát csinálni, így aztán abbahagytam a dolgot és idén tavaszig elő sem vettem.

4. Idén tavasszal aztán gondoltam, h mégiscsak össze kellene hozni ezt a projektet. Érdeklődtem Kingánál, van-e még olyan anyagja, vagy azóta már elfogyott végleg? Szerencsére volt.

5. Rájöttem, h túl nagy, túl formátlan amit eddig csináltam, ezért kibontottam egészen, kezdtem nulláról.

6. -ez a rész azoknak szól, akik szeretnének hasonlót kötni. :)

Ahogy elkezdtem kötni, jöttek a cicusok is rögtön.

212 szemet szedtem fel és kötöttem 4 sor lustakötést. Majd elosztottam 4 részre a szemeket (53 szem *4) és fogtam az első 53-at, kötöttem belőle rombuszt így: színén sima, középső 3 szemet egybe vettem úgy, hogy a középső szem legyen elől. A fonákja sort csak szimplán lekötöttem fordított szemekkel. Ezt addig ismételgettem, míg egyetlen szem maradt a tűn, azon áthúztam a fonalat és elvágtam. 

Az első rombusz

Vettem most a második 53 szemet, abból is hasonlóan készítettem egy rombuszt, majd a 3dik és 4dik 53 szemből is. Ezután felszedtem az egyik rombusz hegyétől a bal oldalán 26 szemet, a két rombusz közül is egyet, majd a mellette lévő rombusz oldaláról még 26-t, egészen a csúcsáig (26+1+26 =ez is 53). Akkor ide is készítettem egy rombuszt, majd még 3-t. 

A felső sor 4 rombusza közül kiválasztottam, h melyik kettő legyen a "hátsó", azokra kötött pántot készítettem. A másik kettő lett az "első" fele a ruhának, azokra 1-1 függönykarikát varrtam.

Amikor ez mind készen lett (összesen 8 rombusz), felpróbáltam alaposan és túl rövidnek ítéltem meg, ezért felszedtem az alján a szemeket, mind a 212-t és kötöttem még néhány sort lefelé. Hogy a cikk-cakk megmaradjon, ezért a "völgyekben" apasztottam 6 szemet (3-t a középtől egyik felén s 3-t a másik felén), míg a "dombokon" szaporítottam 6 szemet, (ott is középtől egyik felén is 3-t, másik felén is 3-t.)

Elkészült a kötött rész.

7. Amikor ez mind megvolt, akkor elvittem a Lanelka műhelybe a műalkotást, Lujzi rögtön fel is próbálta, jól állt neki.

A csinos Lujzi felpróbálta.

Ott Kinga és Hajni nagy szakértelemmel tanakodtak egy darabig, feltettek néhány kérdést, majd megígérték, hogy majd hívnak próbálni.

8. Volt valamikor egy próba, amikor még levágattam valamennyit az aljából. A lányok szerencsére nem haragudtak, hanem néhány nap múlva szóltak, h mehetek a ruhámért. Mentem.

Azt hiszem, a pántokat mégiscsak át kellene valahogy variálnom... vagy valami.